Oud brocante buikkastje krijgt nieuw jasje

6
buikkastje licht grijs gepimpt

gepimpt brocant kastje

De meubels van vroeger zijn vaak stukken mooier dan de standaard fineer meubels van nu. Don’t get me wrong! Er zijn tegenwoordig ook zat mooie nieuwe meubels te vinden. Maar vaak niet met de kwaliteit van vroeger. En ik vind het gewoon leuker om oude spullen een tweede leven te geven.
Zo heb ik dit oude buikkastje dat ik heb gekregen een metamorfose gegeven. Het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat! Hieronder volgt uitleg hoe je zo’n klusje kunt aanpakken.

Wat heb je nodig:
– een kastje, buikkast, ladekast of een meidenkast of natuurlijk een ander mooi oud kastje
– grondverf: wit of op kleur
– lakverf: mat, zijdeglans of hooglans wat je mooi vindt
– schuurpapier met verschillende korrels
– een verfborsteltje
– schroevendraaier of iets anders om het beslag eraf te halen
– kwasten: een voor de grondverf en een voor de lak (hoeven echt geen dure kwasten te zijn, ik zelf gebruik vaak de kwasten van de action. Wel de iets duurdere met touw erom)
– verfbakje: voor een klein kastje heb je aan een klein bakje voldoende (ook te koop bij de Action)
– verfroller: bekijk eerst hoe groot het oppervlakte is wat je gaat verven. Een grote roller is niet handig op een klein kastje (en wederom is deze ook te koop bij de Action)
– evt. schildershandschoentjes (en ook deze zijn bij Action verkrijgbaar)

oud ladekastje pimpen
Allereerst heb ik het kastje afgenomen met een ontvetter. Ik gebruik voor schilderwerk altijd St. Marc, deze ruikt lekkerder dan bv. ammonia en is niet zo schadelijk.
Eigenlijk sla ik nu al een stap over.. want ik heb eerst het beslag eraf gehaald. Op oude kastje zoals deze zit het beslag vaak vast met kleine spijkertjes, als je geluk hebt zit het beslag al een beetje los en kun je het er zo met een schroevendraaier af wippen.
Wanneer je het kastje hebt ontvet kun je beginnen met schuren, grotere oppervlakten kun je makkelijk met een schuurmachine doen. Zorg er wel voor dat het schuurpapier dat je gebruikt niet té grof maar ook zeker niet té fijn is. Te fijn schuurpapier haalt niks uit en te grof schuurpapier heb je kans dat je teveel weg schuurt of dat de o zo mooie sierrandjes verdwijnen.
Klaar met schuren? Borstel dan even met een zachte borstel het kastje schoon.
Nu is het kastje klaar om in de grondverf te zetten.
tip! Wil je het kastje donker schilderen zorg dan ook voor donkere grondverf. Hierdoor dekt de laklaag straks een stuk beter.

Voor mijn kastje heb ik gewoon witte grondverf gebruikt op terpentine basis.
Let er op dat wanneer je lakverf op waterbasis is je grondverf ook op waterbasis moet zijn.
Lak op terpentine basis kan wel over grondverf op waterbasis maar andersom niet!
Na de 1e laag grondverf kun je eventueel kleine oneffenheden bijwerken met plamuur of kit. Hierna schuur je het kastje licht op met een schuurpapiertje met een fijne korrel. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door de grondverf heen schuurt. Kastje weer afborstelen en na het aanbrengen van plamuur of kit nog een tweede laag grondverf aanbrengen. Een tweede laag grondverf is ook aan te raden wanneer de grondverf de eerste keer niet heel goed heeft gedekt.
Als de tweede grondlaag droog is schuur je nogmaals het kastje lichtjes op en borstel je hem weer goed af.
Nu is het tijd om de laklaag aan te brengen.
buik katje lakken Ik zelf heb na de eerste laklaag het kastje weer lichtjes geschuurd en afgeborsteld en nog een tweede laklaag erover heen gedaan. De eerste laklaag was niet voldoende dekkend voor een mooi resultaat.
Nu is het kastje geschilderd en is het tijd om het beslag te gaan reinigen.
Ik heb hiervoor verschillende dingen geprobeerd. Voor mij werkte een klein staalborstje het beste, deze kun je gewoon kopen bij de bouwmarkt en ik zag ze laatst ook bij de Action liggen. Wat ook wel wil werken is staalwol en jaaa je raadt het waarschijnlijk al, ook deze is te koop bij Action. Ik zelf heb de staalwol met zeep gebruikt met een klein beetje water. Dit werkte ook heel goed. Wel even op letten dat je handschoenen aan doet anders heb je zo je handen stuk.
beslag schoonmaken kastje Op de foto hierboven is duidelijk het verschil te zien. Linksonder het beslag dat al is schoon gemaakt en rechtsboven het beslag zoals het door de jaren heen is verkleurd.
kast beslag reinigen Close-up foto: rechterkant van het beslag is schoon gemaakt.
Wanneer het beslag er weer uitziet als nieuw kan je het terug zetten op het kastje. Je kan het gewoon weer bevestigen zoals het eraan zat. In de meeste gevallen met kleine spijkertjes.
buikkastje licht grijs gepimpt Dit is het eindresultaat. Ik heb zelf een zijdeglans lakverf gebruikt van Gamma eigen merk in de kleur 766 Zilver grijs.

About author

6 comments

 1. Tonnie 6 januari, 2016 at 21:03 Beantwoorden

  ik heb ook zo`n laden kastje dus snel aan de slag ermee, ook een eethoek met ronde tafel maar de eethoek wil ik ruilen voor een lange houten tafel.
  bedankt voor het stappen plan

  • het Dijkhuisje 16 januari, 2016 at 12:09 Beantwoorden

   Hoi Tonnie,

   Wat fijn om te lezen dat je iets hebt gehad aan mijn uitleg.
   Ben heel benieuwd wat je met het kastje gaat doen! Veel succes in ieder geval!

  • het Dijkhuisje 16 januari, 2016 at 12:11 Beantwoorden

   Hoi Jeanne,

   Er zijn meerdere bedrijfjes en particulieren die dit voor anderen doen, uiteraard wel tegen betaling. Maar ik heb geen idee in welk deel van het land je woont. Het lijkt mij het handigst als je even googled op je woonplaats en ‘oude meubels opknappen’ of iets in die richting,

Post a new comment

Powered by themekiller.com